Conceptontwikkeling Grand café

UMC Utrecht heeft mij gevraagd om een Grand Café voor ze te ontwerpen, die (indien nodig) in het geheel te verplaatsen is naar een andere locatie. Met dit gegeven ben ik gaan ontwerpen. Als je aan verplaatsbaar denkt, dan denk je aan beschermende, sterke en harde materialen, sterke constructies en dat gaat meestal ten kosten van het ontwerp. En juist bij een café waar men rustig wilt zitten om bij te komen of gezellig te kletsen, wil ik het er niet uit laten zien als een tijdelijke cafetaria op een festival. Ik wilde een plek creëren waar de gasten het niet door hebben dat het een tijdelijk onderkomen is en de sfeer kunnen beleven van een grand café.

 

De bar bestaat uit meerdere koeldisplays met ombouwen voorzien van afgeronde hoeken om de kwetsbare, scherpe hoeken te vermijden. Omdat wielen onder een een meubel al suggereren dat ze verrijdbaar zijn heb ik ze weggewerkt en uit het zicht gehaald. Met een stalen frame boven de bar die de lampen “houden” kan het geheel zo verplaats worden.

 

De grote tafel in het midden is een Eye catcher waar je niet om heen kan. “Anders formuleren” Zo creëer je ook de indruk dat het niet een tijdelijk onderkomen is. De tafel bestaat uit een aantal elementen die je uit elkaar kan halen en elders weer in elkaar kan zetten. In plaats van bijvoorbeeld een rechthoekige leestafel in het midden te zetten is de vorm meer organisch waardoor je meerdere intieme plekken creëert voor 2 a 3 gasten zonder dat je het gevoel hebt dat je naast vreemden zit en rekening moet houden als je een gesprek voert.

 

Door het toevoegen van groen creëer je een rustige en aangename omgeving. En door het toepassen van een boom midden in de grote tafel suggereer je echt dat de tafel “here to stay” is.

 

UMC was erg blij met hetgeen ik ze heb gepresenteerd en het zou waarschijnlijk ook zo worden uitgevoerd. Maar helaas na een tender voor de grote verbouwing van het gehele entreegebied is aan het winnende architectenbureau gevraagd om dit project mee te nemen in het geheel. Omdat ik op de juiste weg zat en ze blij waren met hetgeen ik ontworpen heb, heeft het UMC een meeting geregeld tussen mij en de architect van de winnende bureau. Ik heb een fijn gesprek gehad en hij begreep mij omtrent mijn visie en idee achter het ontwerp. Het is nu maar de vraag of ze er iets mee gaan doen.

Interieurontwerp slagerij

De opdrachtgevers hebben een bestaande slagerij aan de Damstraat te Utrecht die zij graag willen herinrichten. Het nieuwe concept van de winkel is een slagerij met daarin een sectie voor verkoop van vers belegde broodjes en diverse delicatessen.

De opdrachtgevers willen een frisse, warme sfeer creëren waar de oude klanten zich weer welkom voelen, maar ook de jonge klanten en de werkende mensen rondom de locatie worden aangetrokken.

Qua sfeer is er gekozen voor een fusie van Westers industrieel design met her en der Arabische invloeden. Een combi van deze twee sferen gaan goed samen omdat er een gelijkenis is van warme kleuren en natuurlijke materialen.