Kantooromgeving UMC Utrecht

UMC Utrecht heeft vier bedrijven inclusief Studio Nor gevraagd om een concept te ontwikkelen voor hun kantooromgeving omtrent nieuwe projecten en herinrichting van bestaande ruimtes. Deze plannen moesten worden opgestuurd naar een onafhankelijke commissie zonder logo of stempel voor beoordeling. Daar hebben ze gekozen voor mijn ontwerp.

Wat ze aanspraak is het optisch verbreden van de gangen door pvc-stroken door te leggen onder de glazensysteemwanden en door verder op een speels manier met vloerbedekking om te gaan worden de ruimtes spannender en hedendaags. Door het toepassen van aardtinten worden de ruimtes sfeervoller en huiselijker. Een prettige ruimte om zich in te bevinden.

Op dit moment zijn ze bezig met het toepassen van mijn ontwerp op een aantal ruimtes binnen het UMC.

Conceptontwikkeling Grand café

UMC Utrecht heeft mij gevraagd om een Grand Café voor ze te ontwerpen, die (indien nodig) in het geheel te verplaatsen is naar een andere locatie. Met dit gegeven ben ik gaan ontwerpen. Als je aan verplaatsbaar denkt, dan denk je aan beschermende, sterke en harde materialen, sterke constructies en dat gaat meestal ten kosten van het ontwerp. En juist bij een café waar men rustig wilt zitten om bij te komen of gezellig te kletsen, wil ik het er niet uit laten zien als een tijdelijke cafetaria op een festival. Ik wilde een plek creëren waar de gasten het niet door hebben dat het een tijdelijk onderkomen is en de sfeer kunnen beleven van een grand café.

 

De bar bestaat uit meerdere koeldisplays met ombouwen voorzien van afgeronde hoeken om de kwetsbare, scherpe hoeken te vermijden. Omdat wielen onder een een meubel al suggereren dat ze verrijdbaar zijn heb ik ze weggewerkt en uit het zicht gehaald. Met een stalen frame boven de bar die de lampen “houden” kan het geheel zo verplaats worden.

 

De grote tafel in het midden is een Eye catcher waar je niet om heen kan. “Anders formuleren” Zo creëer je ook de indruk dat het niet een tijdelijk onderkomen is. De tafel bestaat uit een aantal elementen die je uit elkaar kan halen en elders weer in elkaar kan zetten. In plaats van bijvoorbeeld een rechthoekige leestafel in het midden te zetten is de vorm meer organisch waardoor je meerdere intieme plekken creëert voor 2 a 3 gasten zonder dat je het gevoel hebt dat je naast vreemden zit en rekening moet houden als je een gesprek voert.

 

Door het toevoegen van groen creëer je een rustige en aangename omgeving. En door het toepassen van een boom midden in de grote tafel suggereer je echt dat de tafel “here to stay” is.

 

UMC was erg blij met hetgeen ik ze heb gepresenteerd en het zou waarschijnlijk ook zo worden uitgevoerd. Maar helaas na een tender voor de grote verbouwing van het gehele entreegebied is aan het winnende architectenbureau gevraagd om dit project mee te nemen in het geheel. Omdat ik op de juiste weg zat en ze blij waren met hetgeen ik ontworpen heb, heeft het UMC een meeting geregeld tussen mij en de architect van de winnende bureau. Ik heb een fijn gesprek gehad en hij begreep mij omtrent mijn visie en idee achter het ontwerp. Het is nu maar de vraag of ze er iets mee gaan doen.

Gastenverblijf UMC Utrecht

​Het Gastenverblijf is een logeerplek van het Cancer Center te UMC Utrecht. Het heeft 8 royale suites met eigen badkamers en een gezamelijke woonkamer met open-keuken waar de gasten zich terug kunnen trekken. Men kan er bijvoorbeeld terecht als hen partner, familielid of vriend(in) in het Cancer Center wordt opgenomen.

Na een operatie, of in situaties waarin de patiënt in angst zit, is het fijn dat hun partner of familie in de buurt zijn. En indien nodig, zijn zij ook ’s nachts binnen 5 minuten bij de patient. Dat geeft de patient een rustig gevoel!

Voor de gasten zelf is het ook erg fijn om dichtbij hun familielid te kunnen zijn, maar tegelijkertijd een plek te hebben om zich terug te kunnen trekken, tot rust te komen en even helemaal uit de ziekenhuissfeer weg te zijn. Daarom is de setting van het Gastenverblijf een luxe mini hotel.

Grootste deel van het Gastenverblijf is ontworpen door mijn ‘collega’ interieurarchitect Tessa Bekink. Toen Tessa met zwangerschapverlof ging heb ik al haar taken van overgenomen inclusief het Gastenverblijf. Naast het ontwerpen van de laatste fase van het project, waakte ik ook over haar visie en dat haar ideeën niet verloren gingen tijdens haar aanwezigheid. Ik vond het mijn taak om haar ontwerp te beschermen en daarop voort te borduren.

Kwintes Gouda

Opdrachtgever: Kwintes (in dienst van Brains+Bricks kantoorprojecten)